De Ce este important să permitem să spună "NU" copilul de 1-3 ani

În jurul vârstei de 2 ani, auzim primul "Nu" din partea copilului nostru. Este o etapă normală de dezvoltare și primul pas spre independența al copilului.

Întrebarea părinților este: "Și cum ar fi cel mai bine să reacționez? Să-l cert sau să-l pedepsesc?". Răspunsul este că, dacă ne dorim copii siguri pe ei care să știe să spună "nu" tentațiilor de mai târziu, este nevoie să încurajăm acest "Nu" pe cât de mult putem.

Dacă este un "Nu. Nu vreau sa ma îmbrac în rochiță azi." Putem propune ca alternativă un pantalon și un tricou sau să o lasăm pe ea să aleagă cu ce vrea să se îmbrace. Nu se încalcă nici o nevoie. Dacă este vorba de ceva ce nu poți negocia, cum ar fi o măsura de siguranța, atunci recomandabil este să nu incalci regula, dar poți să o faci în joacă. De exemplu, dacă este vorba de traversat strada de mână, atunci poți să te joci de-a animăluțele și să spui că doi iepurași trec strada pe verde ținându-se de lăbuțe.

Totodată atunci când dorim cooperare de la copil, cea mai bună metodă este să dăm informația corectă de ce ne dorim acel lucru și ce consecințe pot apărea din nerespectarea cerinței.

Întotdeauna comunicarea empatică, în care reflectăm sentimentele copilului, crește relația părinte-copil. De aceea dacă copilul este furios pentru limita care i-a fost impusă, atunci ajută să exprimăm sentimentul: "Văd ca te supără că azi e zi e grădiniță. Știu că ți-ar plăcea mai mult să fie o zi în care stai acasă cu mami și cu tati". Mesajul este de simpatie cu sentimentele sale și să aibe propria opinie. Doar ca uneori nu poți să-i respecți dorințele.

În concluzie, acceptarea "Nu"-ului copilului îl ajută să învețe să ia poziție atunci când îi vor fi propuse țigări sau să facă ceva ilegal, să crească cu stimă de sine și încredere.

Pentru mai multe detalii despre comunicare empatică, alternative la pedepse si recompense și emoțiile copilului, vă aștept la cursurile de Aware Parenting Alina Găloiu.

Alina Găloiu

Instructor certificat Aware Parenting

Blog: www.aware-parenting.blogspot.ro

E-mail: alina.coaching@gmail.com

Facebook: Aware Parenting Alina Galoiu


© C R E Ș T E M  PĂRINȚI 2016,   București
Creat cu Webnode
Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți